Kako se obrađuje, boja i postavlja ticino masa

Kako se obrađuje, boja i postavlja ticino masa, bojanje ticino mase, jestive boje, prehrambene boje, pokrivka sa slikom, rezanje okrugle pokrivke, alati za obradu fondana, ticino, fondan u boji, mokri ticino, ide li ticino u frižider, zagrijavanje

Ticino (koji se još naziva fondan) je slatka masa koja se koristi za dekoriranje torte i rjeđe kolača, iako se može koristiti i u tu svrhu. Ukratko, ticino se koristi kako bi se dobila glatka površina torte, a od te mase se rade i ukrasi za tortu. Postoje neki materijali od kojih se izrađuju ukrasi za tortu ali nisu preporučljivi za jelo. Obzirom da su svi sastojci fondana mase jestivi, njenim korištenjem ne treba izbjegavati dijelove torte nego se sve može jesti što je posebno korisno za dječje rođendane.

Na ticino se može staviti i jestiva okrugla ili pravokutna pokrivka za tortu sa slikom po Vašem izboru. Pokrivka je jestiva jer je napravljena od hostije ili šećera, a slika se printa sa jestivim bojama.)

U ovom tekstu ćemo opisati kako se koristi ticino (fondan) masa i kako se od nje izrađuju ukrasi za tortu.

Gotova ticino masa ili samostalna izrada

Ticino masa se može samostalno izraditi, što je sa financijske strane isplativije. Ipak, pošto izrada oduzima vrijeme i zahtjeva znanje u izradi, mnogi se odlučuju na kupnju gotove mase. Na internetu se mogu pronaći recepti koji na jednostavan način objašnjava sve korake u izradi.

Temelj za izradu ticina je šećer u prahu, a osim njega se koriste fruktoza (grožđani šećer), jestivi glicerin, želatina u prahu i voda.

Kako se obrađuje, boja i postavlja ticino masa, bojanje ticino mase, jestive boje, prehrambene boje, pokrivka sa slikom, rezanje okrugle pokrivke, alati za obradu fondana, ticino, fondan u boji, mokri ticino, ide li ticino u frižider, zagrijavanje, mali fondan

Priprema torte na kojoj će biti položen ticino

Kod slaganja torte se treba pobrinuti da zadnji sloj torte tj. vrh nema puno kreme nego da zadnji bude postavljen biskvit i da između redova biskvita nema puno lagane kreme jer će ticino pritisnuti tortu te će se ona spustiti. Prvi red biskvita (torte) mora biti najteži. Cilj je da torta prije stavljanja mase bude čvrsta i stabilna. Da bi se osigurala stabilnost torte poželjno ju je napraviti dan prije prekrivanja ticino masom (bez prekrivanja kremom), gornji sloj prekriti masnim papirom i na njega staviti praznu tacnu. Tako će se torta stisnuti koliko treba i spustiti onoliko koliko bi se spustila pod ticino masom i to prije stavljanja glazure i ukrasa. Ako se izostavi ovaj postupak, torta će se nakon stavljanja mase spustiti, što znači da će nastati višak fondana.

Kako bi se ticino masa kasnije mogla zalijepiti za tortu, sljedeći dan je potrebno cijelu tortu namazati butter kremom (krema od maslaca). Dakle idealno je da krema na koju će se lijepiti ticino bude slatka i da bude na bazi maslaca jer će se tako ticino lakše zalijepiti za tortu.

Nakon otvaranja pakiranja

Ticino se na zraku suši i zbog toga je odmah nakon otvaranja (ili izrade mase) potrebno odvojiti količinu koja će se iskoristiti odmah, a ostalo omotati u prozirnu (ljepljivu) foliju kako bi se spriječio dotok zraka. Preostala masa se ne bi smjela držati u frižideru nego u suhoj hladnoj prostoriji.

Priprema mase za obradu

Da bi se masu moglo lakše obrađivati, bojati i razvaljati potrebno je lagano ugrijati masu. Kako bi se ubrzao proces, umjesto da se masa grije na toplom zraku, kod peči ili na suncu, može se zagrijati u mikrovalnoj ili u pećnici (za kolače). U zagrijavanju ne treba pretjerivati, cilj je da masa samo malo opusti.

Kako se obrađuje, boja i postavlja ticino masa, obrada ticino mase, bojanje fondana, fondan u boji, ukrašavanje, boje za ticino, jestive boje, alati za obradu

Bojanje mase jestivim bojama

Ticino masa se boji prije valjanja i polaganja na tortu. Ticino se može kupiti već obojan i teško je mijenjati njegovu boju osim dodavanja crne boje u slučaju da se želi postojeća nijansa želi potamniti. Zbog toga se najčešće boje samo bijele ticino mase.

Za bojanje mase se najčešće koriste boje u gelu i boje u prahu (cijena i vrste se mogu pogledati u DALIA Webshopu ovdje). Ne mogu se sve jestive boje koristiti za bojanje ticina pa se o tome treba raspitati kod kupnje boja.

Nekima od Vas je lakše bojati ticino sa bojama u gelu, a nekima sa bojama u prahu, stoga je teško reći koja vrsta prehrambene boje je bolja za bojanje ticina. Sve boje u gelu one se u masu dodaju tako da se stavlja malo po malo gela jer je gel boja intenzivna, no kako je gel gust, treba pripaziti da se odjednom ne stavi previše boje.

Kako se obrađuje, boja i postavlja ticino masa, bojanje ticina, boje za ticino, fondan u boji, bijeli  fondan, kako bojati, gel boje, jestive boje

Korištenjem tekućih boja se dobivaju pastelne boje i neovisno o tome koliko se boje stavi, ne mogu se dobiti jarke boje. Bojom u prahu se može dobiti bilo koja boja (čak i tamna i bilo koje jarke boje) ali je potrebno puno praha da bi se postigla željena boja.

Kako se obrađuje, boja i postavlja ticino masa, bojanje ticino mase, boja u prahu, rastapanje boje, kako obojati fondan, oblikovanje ticino mase, jestive boje

Boja u prahu se ne stavlja na ticino u tom obliku nego se prethodno mora rastopiti u malo vode ili alkoholu.

Koliko mase je potrebno za tortu

Postoji formula za izračun koliko fondana vam je potrebno, no postoji i jednostavniji način. Čak i uz formulu, uvijek je dobro razvaljati masu barem duplo više nego što je površina torte kako bi se osiguralo da nigdje ne fali ticina i da na stranama torte ne budu ''nabori' nego da se osigura da ticino savršeno sjeda na tortu.

Dok je ticino masa još ''na hrpi'' (dok još nije razvaljana) možete odokativno procijeniti koliko će vam mase biti dovoljno da dok je razvaljate imate dovoljnu količinu za prekrivanje cijele torte. Dio koji je odvojen treba razvaljati kad obično tijesto sve dok veličina ne bude dovoljna da prekrije cijelu tortu.

Prije odvajanja mase za valjanje treba imati na umu da će je biti teže razvaljati od običnog tijesta.

Postavljanje mase na tortu

Kako ne bi ostali tragovi prstiju od podizanja ticina i spuštanja na tortu, razvaljana smjesa se stavi na valjak i prebaci preko torte. Dok se masa stavlja na tortu potrebno je prvo gornji dio torte rukom lagano ''izglačati'' kako se kod rezanja ticino ne bi odvajao od torte i kako bi se istisnuo sav zrak. Kad je cijela masa na torti, isto se napravi sa bočnim stranama torte.

Na donjem rubu torte (gdje torta dodiruje podlogu) se poravnava ticino, što je idealno učiniti rukom, a tek potom odrezati višak nožićem.

Stavljanje ukrasa na tortu od fondana

Torta se može ukrasiti običnim šlagom i ukrasima za tortu koji se koriste neovisno o ticino masi. Obzirom da se kod torti koje nemaju ticino ukrasi zalijepe za kremu, a na ticino se ne stavlja krema, potrebna je dodatna priprema za lijepljenje.

Ticino masa sama po sebi nije ljepljiva i zbog toga se poleđina ukrasa prije stavljanja na tortu moraju smočiti sa slatkom vodom (umjesto kristalnog šećera se u vodi rastopi šećer u prahu) ili zaslađenim sokom. Da se ne bi smočila prednja strana ukrasa (i rastopile boje na ukrasu) poželjno je kistom namočiti poleđinu ukrasa.

Izrada ukrasa od ticino mase

Često se ukrasi rade dan prije izrade torte i glazure od ticina. Ukrasi se rade još dok je ticino masa meka. Fondan je tada lako obrađivati, kao kada se radi sa plastelinom. Ako se jedan ukras radi od više ''dijelova'' ukrasa, dijelovi se međusobno lijepe slatkom vodom. Ukrase je teško raditi samo rukama pa se za tu svrhu koriste alati za ukrašavanje ticino mase ili običnim alatima za ukrašavanje torti i kolača.

Kako se obrađuje, boja i postavlja ticino masa, PVC alati za obradu ticino mase, fondan, obrada fondana, fondan bijeli, fonan u boji, malo pakiranje

Ukrašavanje torte glazurom od ticina

Nakon što se ukrasi naprave ne moraju se peči kao plastelin niti se moraju sušiti na druge načine. Ako se rade isti dan kada i glazura za tortu, idealno ih je odmah nakon izrade zalijepiti na tortu jer će se tako lakše zalijepiti i ne budu padali sa torte jer su i glazura od ticina i ukrasi još svježi. Tokom sušenja će se bolje povezati (zalijepiti).

Ako se ukrasi rade dan prije nego se glazura stavlja na tortu, gotove ukrase je idealno držati u suhoj hladnoj prostoriji. Nikako se ne preporuča držanje u frižideru. Lijepe se također slatkom vodom.

Postoje i posebne boje za pisanje i crtanje direktno po glazuri od ticina i po ukrasima od ove mase. Može se koristiti i jestivi flomaster u bojama za preciznije crtanje.

Na ticino masu se može stavljati i jestiva pokrivka tj. jestiva hostija na kojoj se nalazi jestiva slika. Na običnu tortu koja nema ovakvu glazuru se pokrivka može staviti direktno odmah na kremu ili šlag, dok se na čokoladnu tortu pokrivka stavlja tako da se gornji dio torte malo poškropi slatkom vodom kako bi se pokrivka zalijepila.

Isto vrijedi za postavljanje pokrivke na ticino masu jer ona sama po sebi nije vlažna, a vlaga je potrebna pokrivki da se zalijepi. Pritom treba paziti da se podloga za ovu jestivu hostiju previše ne namoči jer će rastopiti (jestive) boje na slici. Idealno je kistom lagano proći po podlozi na koju će ići jestiva pokrivka (jestiva slika za tortu).

Čuvanje torte

Torta se smije čuvati u frižideru (neobrađena masa i ukrasi ne smiju), a prije posluživanja bi gotova torta trebala stajati na sobnoj temperaturi. Razlog je taj što će se ticino masa u frižideru navlažiti i moguće je da će biti vidljive kapljice (kao rosa). Takva torta se mora osušiti na sobnoj temperaturi, a nikako se ne bi smjela brisati krpom ili salvetom.

 

Ovakva torta se može ukrašavati sa svime što se koristi i za druge torte i kolače. Ako se ispod ticina primijeti mjehurić sa zrakom koji se nije istisnuo prilikom polaganja ticino mase, mjehurić se može probušiti čačkalicom. Ako se torta poslužuju djeci, ona će najvjerojatnije pojesti svaki dio torte.

Ako se poslužuje odraslima, moguće je da će neki od njih ostaviti ticno masu netaknutu, dok će drugi uživati u svakom dijelu kolača. Ako već poznate vaše goste, možete im prirediti tortu sa tanje razvaljanim ticinom. Također, prilikom rezanja torte se gostima može istaknuti da je glazura napravljena od šećera i želatina kako bi znali da je riječ o jestivoj gustoj smjesi, a ne umjetnoj glazuri.